Muş Valiliği, Muş Alparslan Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın ortaklaşa düzenlediği "Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştay'ı 16-17 Mayıs tarihlerinde Muş Alparslan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.
Muş'ta ilk defa tarım ve hayvancılık alanında bir çalıştay düzenlendi. Başlıca geçim kaynakları arasında yer alan tarım ve hayvancılığın yaygınlaşması ve daha verimli bir hale gelmesi amacıyla düzenlenen çalıştay yoğun ilgi gördü.
"Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı' Muş Alparslan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 8. Tarım ve İnsan konulu ulusal fotoğraf sergisi açılışının ardından İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan tanıtım filminin gösterime sunulmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını İl Müdürümüz Ergün Çolakoğlu yaptı. Muş'ta tarımın ve hayvancılığın çok önemli sektörler olduğunu aktaran Çolakoğlu günün anlam ve önemini belirten konuşmasından sonra kürsüye İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ve Muş Valisi Seddar Yavuz günün anlam ve önemini belirten konuşmaları yaptıktan sonra Çalıştay, farklı üniversitelerden ve farklı enstitülerden toplam 28 öğretim görevlisi ve akademisyenlerin sunumları ile devam etti.
Muş Alparslan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde Başlayan Çalıtayın birinci gününde; Yonca Yetiştiriciliği ve Önemi, Silaj Bitkileri ve Silaj Yapımı, Muş Ovasının Yem Bitkilerinin Önemi ve Alternatif Yem Bitkileri, Kinoa Yetiştiriciliği, Türkiye'de Çayır Mera Islahı ve Yapay Çayır Mera Tekniği, Sürdürülebilir Çayır Mera Yem Bitkileri Yönetimi, İlimizin Potansiyeli Farkındalıklar, Tahıl Yetiştiriciliğinde Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Tahıllarda Ekim Yöntemleri, Tahıllarda Muş İli için yapılmış ıslah çalışmaları ve öneriler çeşitler, süt ve besi sığırcılığı ve Yöreye Uygun Irk Seçimi, Hayvan Hastalıkları Muş İlinde Küçük Baş hayvan Yetiştiriciliği Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri, Muş İli ve Yöresinde Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği (Kaz Yetiştiriciliği ve Önemi) konularında sunum yapıldı. Çalıştay'ın ikinci gününde ise Ayçiçeğinin Önemi, Kullanımı, Üretimi, Patates ve şekerpancarı sorunları ve Çözüm Önerileri Muş'un Doğal Florasında bulunan veya tarımı yapılabilen Önemli Tıbbi Aromatik Bitkiler, Akıllı (Hassas) Tarım Uygulamaları, Sürdürülebilir Tarla Tarımı ve Yemeklik Dane Baklagillerin Önemi, Bölgemize Uygun Yemeklik Dane Baklagillerin Çeşit Seçimi ve Yetiştiriciliği, Harran Ovası Sulamalarının Dünü Bugünü ve Yarını, Sulama ve Sulama Yöntemleri, Muş Ovasında Uygulanmakta olan Sulama Projeleri, DAP Bölgesinin Hayvancılığa Uygunluk Sınıflaması, Sulamaya Başlanılan Arazilerde Erozyon Riski ve Yönetimi, Toprak Analizi ve Gübrelemenin Önemi, Harran Ovasında Sulama İle Birlikte Yaşanan Problemler konularında farklı Üniversitelerden ve farklı enstitülerden toplan 28 öğretim görevlisi ve akademisyen tarafından sonum yapıldı.
Açılış programından sonra çalıştaya konuşmacı olarak katılanlara katılım belgeleri ile plaketler verildi.
Çalıştay, 2. Gününde konu ile ilgili sunumların ardından öğleden sonraki oturumlarda Akademisyen ve Uzmanlar tarafından sonuç bildirisinin yayınlanması ile tamamlandı.