Tarladan sofraya gıda güvenliğinin sağlanması için İlimizde faaliyet gösteren, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten, satan işyerleri ile toplu tüketim yerlerinin resmi kontrol ve denetimleri 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun verdiği yetkiyle Resmi Kontrol Görevlilerimizce yürütülmektedir.
2016 yılında yapılan gıda denetimlerini değerlendiren İl Müdürümüz Ergün Çolakoğlu "İl Müdürlüğü olarak temel amaçlarının, tarladan sofraya, çiftlikten çatala gıda güvenilirliği kapsamında birincil üretim dahil olmak üzere gıda, yem ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketim gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetimi ile tüketiciye her zaman yeterli ve güvenli gıda arzının sağlanması, üretici ve tüketici menfaatleri ile halk sağlığının en üst düzeyde korunması, sektörler arası haksız rekabetin önlenmesi, gıda sanayinin gelişmesi, toplumun dengeli ve yeterli beslenmesine yönelik miktar ve çeşitlilikte gıda sağlayarak bunların güvenilir olarak tüketiciye ulaşmasını sağlamaktır. Şeklinde konuştu
Çolakoğlu konuşmasının devamında; "İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şubesi ekiplerince, üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenilirliğine yönelik yapmış olduğumuz denetimlerimiz; riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık. Gıda Kontrol Planı kapsamında numune alımları, Alo 174 Gıda Hattı ihbar ve şikayet denetimleri ile takip denetimleri şeklindedir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz tarafından 2016 yılında ilimizde yapılan denetimlerde 2205 adet Gıda Satış Toplu Tüketim yeri, 305 adet Gıda Üretim yeri ve 57 adet Yem Satış ve Depolama yeri olmak üzere toplamda 2567 adet Gıda ve Yem İşletmesi denetimi yapılmıştır. Yıllık Gıda Kontrol Planı dahilinde 48 adet Gıda ve Yem Numunesi alınarak ilgili laboratuvarlara gönderilmiştir. Bu numunelerden 45 tanesi olumlu, 3 tanesi olumsuz sonuçlanmış olup laboratuvarlardan gelen sonuçlar ilgili işletme kurum ve kuruluşlara iletilmiştir. Yapılan kontrol ve denetimlerde kayıt dışı faaliyet, asgari teknik ve hijyenik açıdan yetersizlik, olumsuz numune vb. gibi mevzuata aykırı durumlardan dolayı toplamda 11 işletmeye 80.407 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Bununla beraber 2016 yılı içerisinde "'Alo 174 Gıda Hattına" tüketicilerimiz tarafından 92 adet ihbar ve şikâyette bulunulmuştur. Bu şikayetlerin tamamı, işlem yapılarak sonuçlandırılmıştır. Alo 174 Gıda hattına yapılan ihbar ve şikayetler halkımızın güvenilir gıdaya ulaşabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu kapsamda halkımızın sağlıklı gıda tüketmeleri ve gıda denetimlerin daha etkin yapılabilmesi için tüketicilerin bir olumsuzluk tespit etmesi halinde bu durumu İl Müdürlüğümüze bizzat iletmeleri veya Alo 174 Gıda hattına bilgilendirmeleri büyük önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı
Çolakoğlu "Tüketicilerimizin sağlıklı gıdaya erişimlerinin sağlanması amacıyla 2016 yılında olduğu gibi 2017 yılında da gıda denetimlerimiz tüm hızıyla devam edecektir." Dedi.